Sütések
Grillezett császárhús
Császárhúst grilleztem bükkfa parázson. A császárhús a sertés oldalszalonnája. Magába foglalja az oldalast és a dagadó egy részét. Bontás után a dagadóvéget levágva, téglalap alakúra formázzák, és a bordacsontokat eltávolítják belőle egyesével vagy egészben.
továbbBab extrákkal avagy a fejes bab
Össze akartam rakni egy jó babos ételt, mert szeretem a sóletet, a babgulyást, a csülkös bablevest, a csilis babot vagy épp a cassoulet-et. Az utóbbit leszámítva, mindegyikben dominál a paradicsom vagy a fűszerpaprika, ezért egy bianco változat lebegett a lelki szemeim előtt, amiben a bab mellett hétpróbás alapanyagok sorakoznak fel.
továbbSt.Louis cut oldalas rendhagyó módon
Oldalast sütöttem, de nem akárhogy.
Egy majd két kilós St. Louis-t tettem fel az AF-1 rácsára. Sót, borskeveréket és fokhagymát kapott előtte. Nincs deflektor, nincs vizesedény, nincs indirekt zóna, nincs zárt sütőtér. A hús és a keményfa tüze néz farkasszemet egymással.
Cigánypecsenye
Cigánypecsenye bükkfaparázson az AF-1 grillen. Egy roppant egyszerű, de annál nagyszerűbb étel. Természetesen csakis tarjából!
továbbBárány csevap
Nem jellemző, hogy a balkánon a csevap bárányból készüljön, de nem is példa nélküli. Na nem azért mert nem lenne nagyon jó, hanem a bárányhús egyszerűen túl drága a csevapba.
továbbBáránypörkölt
Báránypörkölt lapockából, oldalasból, dagadóból és csülökből. Tulajdonképpen egy szoft birkapörkölt, de annál sokkal arisztokratikusabb.
továbbBrassói aprópecsenye vastárcsán
Talán nincs még egy olyan magyar étel, amit annyi féleképpen értelmeznek és készítenek, mint a Brassói aprópecsenye. A különböző táborok között, szinte semmiben sincsen konszenzus a sertéshús és fokhagyma használatát leszámítva.
továbbPacalpörkölt bográcsban
Sokunk szíve csücske a PACALPÖRKÖLT.
Rengeteg helyen fogyasztják és imádják a pacalt. Kultikus alapanyag ez többek között Erdély, Olasz, Francia, Spanyol, Portugál, India, Kína és Mexikó konyháin, ahol a legkülönbözőbb módon elkészített előételek, levesek és főételek kerekednek ki belőle, de nekünk Magyaroknak természetesen a pacal, pörkölt formájában testesül meg, méghozzá csípősen.
Roast beef szendvics
A roast beef azaz a marhasült, az angolszász országokban a vasárnapi ebédek sztárja. Hogy milyen a háziasszony marhasültje, az igazi fokmérőnek számít. A jó roast beef közepesen van átsütve, szaftos és természetesen alap a minőségi hús.
továbbLudaskása
100-150 éve jellemzően egész liba került a konyhába, ezért szükség volt olyan ételekre, mint a ludaskása, amiben a másodlagos részeket is el lehet használni. A hagyományos elkészítési mód az volt, hogy a levesben megfőtt aprólékokat és zöldségeket feldarabolták, majd a libalevessel megpárolt rizskásába keverték. Egyszerű, finom és tápláló étel.
tovább