Masvarko Grill - Argentin grillek, faszenes grillsütők, malacsütők

Argentin grillek, malacsütők és eszközök

St.Louis cut oldalas rendhagyó módon

 

Oldalast sütöttem, de nem akárhogy.
Egy majd két kilós St. Louis-t tettem fel az AF-1 rácsára. Sót, borskeveréket és fokhagymát kapott előtte. Nincs deflektor, nincs vizesedény, nincs indirekt zóna, nincs zárt sütőtér. A hús és a keményfa tüze néz farkasszemet egymással.

Az egyetlen segítségem, hogy sikeresen végigvegyem a sütést, az emelőszerkezetes grillrács. Száraz bükkfa hasábokból tüzet raktam, megvártam míg a nagyja leég és ekkor helyeztem a húst a rácsra. A távolságot úgy állítottam be, hogy a lángnyelvek ne tudják megnyaldosni az oldalast, de azért elegendő hőt kapjon. 15-20 percenként tettem egy-két közepes méretű hasábot a parázságyra, amik azonnal lángra kaptak, így megvalósult a tűzön sütés. A lángok és a parázs intenzitásához képest állítgattam a rács magasságát.

Nem egész másfél óra után fordítottam. Az oldalas alsó fele gyönyörű színben pompázott, gondoltam, ha a másik felét is sikerül kb. ennyi idő alatt, szépen megsütni, akkor jó leszek. Nem spricceltem és nem kentem semmivel.

Folytattam az első félidő bevált mozzanatait. A lángok nem érhetik el a húst, de ha közel hajolok, halljam, hogy serceg, hangosan sül. A lehető leggyorsabban szeretném megsütni, veszteségek nélkül. Veszteség az lenne, ha megégne valahol, és/vagy kiszáradna az oldalas, ergo túl sok zsírt és folyadékot adni ki magából. Kicsit több, mint három óra elteltével, kis nyomogatás és maghőmérőzés után, késznek láttam, ezért a köret elkészítésének idejére, becsomagolva pihenni küldtem.

Az apró szemű újkrumpli annyira zsenge, hogy nem kell megfőzni. A rácsot lejjebb engedem, a vasserpenyőbe jókora adag vajat és ugyanannyi olívaolajat (nem extra szűz) teszek, folyamatosan forgatom, rázom és kb. 15 perc múlva tálalhatom.

Az oldalas olyan lett, mint amilyennek elképzeltem, pecsenyésen pirult, szaftos, igazi sült oldalas fíling. Nem bbq oldalas, más a textúra, a füstöt sem szedte annyira magára mint ha zárt térben készült volna, de nagyon szerethető, és remek alternatíva, ha már unjuk a klasszikus elkészítési formákat.

Eszköz: Masvarko Grill AF-1

vissza