Masvarko Grill - Argentin grillek, faszenes grillsütők, malacsütők

Argentin grillek, malacsütők és eszközök

Grillezett császárhús

 

Császárhúst grilleztem bükkfa parázson. A császárhús a sertés oldalszalonnája. Magába foglalja az oldalast és a dagadó egy részét. Bontás után a dagadóvéget levágva, téglalap alakúra formázzák, és a bordacsontokat eltávolítják belőle egyesével vagy egészben.

Ha egészben vágják le róla a bordát, akkor keletkezik egy érdekes alapanyag, ez a pléh oldalas. A pléholdalas kiváló grill alapanyag, hús szinte csak a bordacsontok között van, viszont sütés után azt a keveset élvezettel rágcsáljuk le róla. A császárhússal az esetek többségében füstölt vagy gyorspácolt állapotában találkozunk (kolozsvári szalonna, császár szalonna, szeletelt bacon), de nyersen vásárolva mi döntünk a sorsa felöl. Lehet bőrrel vagy anélkül, egészben vagy szeletelve, grill vagy bbq technikával sütni vagy készíthetünk házi bacont. Most nézzük a grillezést:

A bőr nélküli császárhúsból dupla szeleteket vágtam, spg-vel (salt-pepper-garlic) és cayenne borssal fűszereztem majd úgy 35-40 centire állítva a rácsot a parázshoz képest, kezdtem meg a sütést. A cél az volt, hogy a két centis szeletek viszonylag lassan, oldalanként 30 perc alatt süljenek meg. Lehet gyorsabban is sütni, de a császárhús meghálálja, ha időt adunk neki. 

A sütés utolsó 5 percében a hús mindkét oldalát átkentem szárnyas csontokból készített pecsenyelével (jus- ejtsd: zsü). Ez nem csak megjelenésben dob rajta, de ízben is hozzátesz. A sült császár nagyon jó lett, szépen megfogta a füst, még egy diszkrét smoke ring is megfigyelhető rajta.

Izgalmas, ezerarcú alapanyag, érdemes megismerni.

Eszköz: Masvarko Grill AF-1

vissza