Masvarko Grill - Argentin grillek, faszenes grillsütők, malacsütők

Argentin grillek, malacsütők és eszközök

Brassói aprópecsenye vastárcsán

 

Talán nincs még egy olyan magyar étel, amit annyi féleképpen értelmeznek és készítenek, mint a Brassói aprópecsenye. A különböző táborok között, szinte semmiben sincsen konszenzus a sertéshús és fokhagyma használatát leszámítva.

A sertés melyik részéből készül? Kockára vagy csíkokra vágva? Pároljuk vagy pirítjuk? Esetleg mindkettő? Vöröshagyma van benne? Paprika, paradicsom, zöldborsó?

Fűszerpaprikát teszünk bele?  A burgonya főtt?  sült? vagy főtt-sült? Egy szárazabb pecsenyés jellegű vagy inkább szaftosabb pörköltes, tokányos étel ez?

Az én elgondolásomban a Brassói egy igazi hús krumplival jellegű étel, más, mint a pörköltjeink, tokányaink.

Tehát pecsenyésre pirított, jó borsos-fokhagymás húsból készül, amihez a végén hozzákeverem a főtt-sült burgonyát, ennyi. Nincs szaftja, de még sem száraz. Nem rakok bele sem vöröshagymát, sem mást, csak a hús-krumpli-fokhagyma hármasra koncentrálok. Nem piros. Szűzpecsenyéből, combból nem készíteném soha, tekintettel azok zsírtartalmára.  A lapocka is kiesik, ugyan is azt párolni is kell a puhuláshoz. Számomra kézenfekvő választás a tarja. Van külön konyhai és tárcsás verzióm. Így készül az utóbbi:

1kg tarját kockára vágok, nem túl kicsire, hogy sütés közben ne száradjon ki. Kevés olajjal, őrölt borssal és vöröshagymával aromatizálom pár órát vagy egy éjszakát, utána a hagymát eltávolítom.

1kg burgonyát kockára vágok, megfőzöm és hidegvízben kihűtöm. Vastárcsán fűszeres kacsazsírt hevítek, ebben aranysárgára pirítom a burgonyát, majd félreteszem.

Újabb adag zsír és kb. 100 gramm kolozsvári szalonna jön, hozzáadom a húst és erős tűzön pirítom, sózom, borsozom.

Ha szép színe van, a tárcsát feljebb tekerem és alacsonyabb hőn, a középen összegyűlt zsírban, pár perc alatt puhára abálom.  A zsír egy részét leöntöm, 4 gerezd zúzott fokhagymával gyorsan összeforgatom és belekeverem a burgonyát. Újhagyma zöldjével frissítem/díszítem. Szezonban a kovászos uborka kötelező mellé.

Ez a recept egy az egymillióból, és persze vannak még a továbbgondolt változatok is, ahol megjelenhet a mangalica, a borjú vagy akár a bárány is, gondosan választott fajtájú, konfitált burgonyával, illetve egyéb összetevőkkel.

Eszköz: Masvarko Grill AF-1

vissza