A süllő a magyar halevők nagy kedvence. Lágy, elegáns, hófehér húsa van, és még ipszilon szálka sem nehezíti meg az elfogyasztását. Ez a gyönyörű ragadozó hal a Balatonban és a Tiszában is pecázható.
A 25-30 dekás süllőket két órával sütés előtt besózom és fűszerezem fehérborssal. Bükkfából parazsat készítek és a halat oldalanként kb. 10 percig sütöm némi ördögszekér gomba társaságában. Fordítás után a már megsült oldalát megkenem korianderes, fokhagymás, citromos vajjal, majd tálaláskor a másik felét is. Miközben sül, elkészítem a paradicsom salsát jó sok, friss korianderrel, és ezzel tálalom.
Halsütési tippek:
- A halat sütés előtt 1-2 órával sózzuk be.
- A grillrácsot és a halat is kenjük meg olajjal (a halat mondjuk olívával).
- A grillrácsot ne hevítsük fel annyira, mint hús sütéskor, mert a hal bőre hamar megéghet.
- Ha feltettük a halat a rácsra ne akarjuk megmozdítani.
- Ha úgy látjuk, hogy megsült az egyik fele, akkor egy spatulával óvatosan elválasztjuk a rácstól és kesztyűs kézzel megfordítjuk. A hal könnyen törik ezért nem csipesszel és nem villával zargatjuk.
- Amikor készre sült, megint spatulával mozgatjuk meg és kézzel vagy két lapátkanállal szedjük le.
Eszköz: Masvarko Grill AF-1