Masvarko Grill - Argentin grillek, faszenes grillsütők, malacsütők

Argentin grillek, malacsütők és eszközök

Cigánypecsenye

 

A Cigánypecsenye a magyar férfiember nagy kedvence. Mindannyian ismerjük az éttermi, meggyalázott verziót (tisztelet a kivételnek), amikor szárazra sütött karajfilét tálalnak szalonnával és mirelit sültkrumplival. Pedig ez az étel könnyen és gyorsan elkészíthető, csak egy kis gondosságra van szükség.

Az olasz konyha tiszteletre méltó szemlélete, hogy a néhány összetevős ételek a legnagyszerűbbek, feltéve, hogy az a 2-3-4 alapanyag a lehető legjobb minőségű, és betartjuk az étel által megkövetelt technikát. Elég csak a Spaghetti Aglio e Olio-ra vagy a Pizza Margherita-ra gondolni. A Cigánypecsenye ugyan ebbe a kategóriába tartozik. Kell hozzá jó hús, jó krumpli és jó szalonna. És persze a technika, hogy mindhárom alapanyag a legjobb arcát mutassa a tányéron. A sertéstarját gondosan válasszuk ki, mert rengeteg a silány minőségű, zsírtalan, vizes hús a pultokban. Legyen valamennyire márványos és kellően zsíros. Természetesen a jól tartott mangalicatarja a legjobb választás, de mivel 3-4 szer annyiba kerül, mint a sima sertés, ezért a hétköznapokban nem tekinthetjük alternatívának. A szalonna lehetőleg hagyományosan füstölt toka, hát vagy hasaalja legyen. Burgonyából a sütnivaló fajták jöhetnek számításba, de sajnos a jó krumpli beszerzése szintén nem magától értendő dolog idehaza. Érdemes különböző fajtákkal kísérletezni, mert a végeredmény tekintetében óriási eltérések vannak köztük.

A tarjából kb. 25 dekás, 1 cm vastag, dupla szeleteket vágok. Rostlazítóval megszurkálom mindkét oldalát, majd olajjal lekenem, frissen őrölt borsot tekerek rá és pár órára a hűtőbe teszem.

A burgonyát negyedelem, előfőzöm, hideg vízben lehűtöm és 130 fokos frituban 5 percig elősütöm. A tokaszalonnát felszeletelem és centinként, bőrig bevagdosom. A fokhagymát finomra vágom, kevés kacsazsírral és leheletnyi füstölt fűszerpaprikával elkeverem.

Nincs más hátra, mint hogy mindent megsüssünk. A beizzított parazsat beöntöm a sütőbe és várok 10 percet, hogy a rács kellően átmelegedjen. A tarjaszeletek sózom, majd oldalanként kb. 6-7 percig sütöm.

Fordítás után a húst bőségesen megkínálom a fokhagymával és rácsra dobom a szalonnákat is.

190 fokos frituban a burgonyát 2-3 perc alatt aranysárgára sütöm. Tálalok. Házi kovászos uborkával a legjobb, ennek hiányában válogassunk össze jófajta savanyúkat.

A sütést egy Masvarko Grill X készülékben vittem végig.

vissza