Masvarko Grill - Argentin grillek, faszenes grillsütők, malacsütők

Argentin grillek, malacsütők és eszközök

Hízott májjal töltött csirke

 

Bíró Lajos séf, budai éttermében vasárnaponként, hízott kacsamájjal töltött, csontozott csirkét készítenek azoknak a vendégeknek, akik ezt előre megrendelik. A sültet burgonyapürével és barackbefőttel tálalják. Az étel olyannyira impozáns, hogy erős késztetést éreztem az elkészítésére.

Két dolgon változtattam: az egyik, hogy kombi sütő helyett természetesen parázs felett készítettem, a másik, hogy az eredeti receptben szereplő prádot és spenótleveleket lecseréltem vargányára, ami szintén méltó társa a hízott májnak. Aki ismeri a sous vide (szuvid) technikát, tudja, hogy eredetileg a hízott máj elkészítésére fejlesztették ki. A vákuumban, alacsony hőmérsékleten kezelt máj, a legkisebb zsírveszteség mellett, a legszebb arcát képes megmutatni. A hízott kacsamájat 12 órára 5%-os sóoldatba tettem, majd vákuumoztam és 60 fokos vízben, 40 percig készítettem.

Megfelelő berendezés hiányában, természetesen a hagyományos, zsírban konfitálás is teljesen jó alternatíva. Hőkezelés után a májat hűtőben dermesztem legalább 12 órát. Az étel legbonyolultabb része az egész csirke kicsontozása, úgy, hogy a bőr sehol ne sérüljön. Aki csontozott már malacot, vagy legalább egy csirkecombot, annak ez sem fog különösebb problémát okozni. Jacques Pepin híres videójából egyébként remekül elsajátítható, azzal a különbséggel, hogy, ezúttal a szárnyakat sem vágjuk le.

A teljesen kicsontozott szárnyas mindkét oldalát sózom és 1-2 órára hűtőbe teszem. Közben a vöröshagymát finomra vágom, serpenyőben, kacsazsíron pirítom, hozzáadom a zúzott fokhagymát, kockázott vargánya gombát és a petrezselymet, sózom, borsozom, majd addig forgatom, míg meg nem puhul, de még van harapása. Ezután az egészet darabosra turmixolom egy kevés tejszín hozzáadásával, utána lehűtöm. A csirkét megkenem a vargánya péppel, a közepére teszem a májat, felgöngyölöm, a szárnyvégeket összecsomózom, és az egészet megkötözöm.

Olvasztott kacsazsírba füstölt fűszerpaprikát keverek, ezzel átkenem a szárnyast és fűszerkeverékkel (fehérbors, fokhagyma, gyömbér, római kömény) alaposan megszórom. A grillt 180-190 fokra fűtöm fel, a parázsra cseresznyefa hasábot teszek és indulhat a sütés.

Kb. 45 perc alatt a comboknál mért maghőmérséklet eljut 80-82 fokig, ami a célunk. A csirkét megszabadítom a zsinegtől és éles, vékony pengéjű késsel felszeletelem. A kacsamáj a sütés alatt csak minimálisan készült tovább, nem vesztett sok zsírt, amit pedig kiengedett, abban élvezettel lubickolt a csirke. A végeredmény parádés. A sült kellemesen füstös, ízében és illatában is, kívül gyönyörűen pirult, belül elképesztően szaftos, prémium alapanyagokat felvonultató pecsenye, amit extra vajas burgonyapürével és ubisalival tálaltam.

A sütést egy Masvarko Grill X készülékben vittem végig.

vissza