Termékkategóriák

  • Sütők

    Sütők

  • Sütések

    Sütések

  • Sütések

    Sütések

  • Sütések

    Sütések

  • Sütések

    Sütések

  • Sütések

    Sütések

Razsnyics

 

Tapasztaltabb grillezők tudják, hogy bár jópofa dolog mindenfélét felszúrni a nyársra, a legjobb eredmény úgy érhető el, ha pálcánként egy alapanyagban gondolkodunk. Az egy nyárs-egy hús elméletét a távol-keleti, a kaukázusi és a balkáni népek már réges rég felállították. Szinte minden nemzetnek van nyársas étele, a Szerbeknél ez a razsnyics.

A razsnyics készül csirkéből (pileci raznjici), sertésből (svinjski raznjici), bárányból (jagnjeci raznjici), ritkábban halból (riblji raznjici). Általában mindenhol kapni, ahol csevapot és pljeskavicát is sütnek, jellemzően lepénnyel és/vagy sültkrumplival, lilahagymával, grillezett paprikával és paradicsommal tálalják. Komolyabban vehető helyeken nagy hangsúlyt fektetnek az elkészítésére. A sertés, márványos tarjából, a csirke, bőrös combból, a bárány pedig gerincfiléből készül, és természetesen faszénparázs felett sül, mert tudjuk, az élet túl rövid ahhoz, hogy ne így legyen. A jó razsnyics két dolgon áll vagy bukik, kell hozzá megfelelő alapanyag és erős parázs. A nyárs tulajdonképpen kirakat, megmutatjuk a vendégnek azt a pár falatot, amit ily módon sütünk meg neki, ezért Illik az átlagos minőségen túlmutató húst, szépen feldolgozva a nyársra húzni. Ez egyfajta tisztelgés az alapanyag és a technika előtt. Ezúttal sertés és csirke razsnyicsot készítek. A fél centi vastag tarjaszeletekből téglalap alakú darabokat vágok. Kevés olajjal, frissen őrölt borssal, fokhagymával és őrölt római köménnyel átforgatom. A csirkecombot kicsontozom, egyforma darabokra vágom, meglocsolom kevés olajjal és fehérborssal ízesítem. A húsokat egy éjszakára a hűtőbe teszem. Sütés előtt a tarját szorosan felszúrom a duplanyársra, a csirkét négy darabonként, úgy, hogy a bőrös oldaluk egy irányba nézzen. Sózok.

A sikerhez arra van szükség, hogy a sütés gyorsan, magas hőmérsékleten menjen végbe, ezért a sütőt kellő mennyiségű faszénnel kínálom meg, a nyárstartó állványt pedig 15 centire engedem a parázstól.

Amikor 8-10 perc elteltével a sertést megfordítom, akkor teszem be a csirkét, amik így együtt sülnek készre.

A rácson közben megsütöm a zöldpaprikát, az utolsó percben pedig a lepényekre is rápirítok, de csak annyira, hogy puha maradjon (a lepényből nem illik pirítóst csinálni). A paradicsomot olívaolajjal, sóval, borssal, oregánóval, a lilahagymát olívaolajjal, balzsamecettel, sóval, és petrezselyemmel ízesítem.

A sütést egy Masvarko Grill X készülékben vittem végig.

vissza