Masvarko Grill - Argentin grillek, faszenes grillsütők, malacsütők

Argentin grillek, malacsütők és eszközök

Paprikás csirke bográcsban

 

A paprikás csirke egyike a legnépszerűbb magyar ételeknek. Az 1830-ban megjelent 4. kiadású Magyar Nemzeti Szakácskönyvében, Czifray István így írja le az ételt:

„Paprikás Tsirke (Tsibe, Pisellye). Végy két vagy több tsirkét, s vagdald darabokra. Izzasz rézlábasban egy darab vajat, vagy zsírt, vess bele paprikát, szegfűborsot, vöröshagymát, s fojtsd sárgásra – osztán az összevagdalt tsirkét vessd közibe, s ismét addig fojtsd, míg meg nem puhul, – hintsd be egy kalán liszttel, önts reá egy kevés hús-lévet, adj hozzá gondolatod szerint téjfelt, hogy a' mártása sűrű legyen – paprikázd meg 's add fel.”

A paprikás csirke egy tejföllel, vagy tejfölös habarással dúsított csirkepörkölt, ami a polgári konyhához köthető. Az étel megszületése után a “paprikás” megnevezés kétértelművé válik. A parasztok körében a paprikáshús továbbra is a gulyáshús illetve a pörkölt szinonimája, Ők csirke helyett inkább tyúkból vagy kakasból főzték a paprikást, míg a polgári konyhában előszeretettel használták a csirkét, amit tejfölösen készítettek, és ezt nevezték paprikásnak. Sok helyen az országban a mai napig megmaradt egyébként a “paprikás” eredeti értelmezése. 

Ha paprikás csirkét készítünk, jó ha beszerzünk hozzá kapirgálós csirkét, mert a 28 nap alatt felpuffasztott, tápos brojler csirke nem igazán alkalmas erre a célra. Illetve le kell küzdenünk egy ellentmondást. A csirke, ha hagyományosan, bográcsban főzzük, nagyon hamar eléri az optimális állapotát. a comb kb. 60, a mell kb. 30 perc alatt. Ha ennél tovább pároljuk, egyre szálasabb, szárazabb lesz és a végén már a paprikás mártás sem menti meg. Igen ám, de ennyi idő alatt nem lehet jó pörköltet csinálni, mert ahhoz legalább 3 óra kell. Éppen ezért én a következőképpen járok el: a másodlagos részekből (ami azért valljuk be,  sokunknak elsődleges) főzöm a pörköltalapot és ebbe kerülnek bele később az elsődleges húsrészek. A háztáji csirkét részeire bontom, a combokat ketté, a mellet hat darabra vágom (csonttal és bőrrel) nagyon picit lesózom és félre teszem. Kacsazsíron vöröshagymát, tv paprikát és hegyes erős paprikát pirítok, majd hozzá adom a zúzott fokhagymát, kockára vágott paradicsomot, a fűszerpaprika felét, kevés vizet, és így rotyogtatom kicsit. Beteszem a fejeket, nyakakat, lábakat, szárnyakat, darabolt hátakat és felöntöm annyi vízzel, ami majdnem ellepi. Sózom, borsozom és közepes tűzön párolom két órát. Két óránál tovább semmiképp ne tartson ez a szakasz mert a csirkerészek széteshetnek és nem kívánt csontdarabok maradhatnak a bogrács alján. Ennyi idő alatt a zsírokban és kollagénekben gazdag, csontos húsrészekből erős szaftot kapok.

Kiszedem őket egy edénybe és jöhetnek a combok, majd 30 perc elteltével a mellek. Az utolsó 15 percben a tetején felgyülemlett zsírban feloldom a fűszerpaprika másik felét, majd hőkiegyenlítéssel hozzáadom a kikevert, zsíros tejfölt. Ha jó minőségű kistermelői tejfölt használunk nem lesz szükségünk lisztre a habaráshoz. Rottyantok rajta egyet és le is veszem a tűzről, ne hogy túl szaladjon a csirke.

Az első körben megpárolt finomságok sorsáról pedig mindenki bölcs belátása szerint dönt. A bátrabbak visszarakják a végén a bográcsba, a mértéktartóbb típus stikában tesz 1-2 darabot a tányérjába, és vannak akik a házi kedvencnek adják. Az elkészült paprikás csirkét galuskával és uborkasalátával tálalom.

Eszköz: Masvarko Grill AF-1

vissza