Termékkategóriák

  • Sütők

    Sütők

  • Sütések

    Sütések

  • Sütések

    Sütések

  • Sütések

    Sütések

  • Sütések

    Sütések

  • Sütések

    Sütések

Pacalpörkölt bográcsban

 

Sokunk szíve csücske a PACALPÖRKÖLT.
Rengeteg helyen fogyasztják és imádják a pacalt. Kultikus alapanyag ez többek között Erdély, Olasz, Francia, Spanyol, Portugál, India, Kína és Mexikó konyháin, ahol a legkülönbözőbb módon elkészített előételek, levesek és főételek kerekednek ki belőle, de nekünk Magyaroknak természetesen a pacal, pörkölt formájában testesül meg, méghozzá csípősen.

A sima pacalpörkölt mellett, sokszor készül körmös, csülkös, velős, erdeigombás vagy épp más úri huncutságokkal gazdagított verzió is. A plussz alapanyag hozzáadása változatos textúrákat és ízeket, illetve vastagabb, esetleg enyvesebb szaftot eredményez.

Én most teljesen klasszikus pacalpörköltet főztem a következőképpen:

Nálam a gulyásleves és a pacal főzés előtti nap mindig készül egy “izmos” alaplé, ami garantálja a számomra kedvező végeredményt. Ez az alaplé szerencsés esetben borjúlábból vagy marha ínból, ennek hiányában, mint most is, 1,5 kg marha húsos csontból, 1,5 kg csirkelábból, kevés vegyeszöldségből, vöröshagymával, fokhagymával és egész borssal készül úgy 3 órát. Átszűröm, lehűtöm, másnap lezsírozom. Ha jól dolgoztunk, egy szép kocsonyát kapunk, ami köröm és csülök hozzáadása nélkül fogja biztosítani a pörköltszaft karakterét, sűrűségét és enyvességét. Kb. 5 literre lesz szükségem.

5 kg megtisztított pacalt csíkokra vágok, és két db velőscsonttal együtt bő vízben, 20-30 percig előfőzöm. Ennek a fázisnak nem a puhítás a lényege, hanem az, hogy a felhabzott, zavaros főzővizet leöntöm, a pacalt hidegvízben átöblítem és így már “tisztán” kerül majd a bográcsba.

200g sertés vagy kacsazsíron 750g vöröshagymát és 500g kockára vágott zöldpaprikát (ebből kb. 100g hegyes erős) pirítok türelmesen, legalább 15-20 percig. Ezután hozzáadok úgy 15 gerezd gorombára vágott fokhagymát egy kockára vágott paradicsomot (szezonon kívűl az íztelen paradicsom helyett inkább egy ek. paradicsompürét), átforgatom, majd jöhet az előirányzott fűszerpaprika fele, jelen esetben 2,5 evőkanálnyi. Gyorsan feloldom a zsírban, hozzáöntök egy kevés alaplevet, így fortyogtatom egy kicsit majd jöhet a pacal, a velőscsont és kb. 3 liter alaplé.

Miután felforrt, alaposan megsózom, fűszerezem borssal, őrölt köménnyel és teszek bele 2-3 db babérlevelet és 3 db cseresznyepaprikát vagy valamilyen erős paprikát. Úgy 5 órás főzésre készülök, az elpárolgott alaplevet, mindig kis mennyiségekben pótolom, és gyakran kevergetem, mert hajlamos odakapni. A babérleveleket egy óra elteltével eltávolítom, így a végére nem is érezhető, hogy benne volt, még is kerekít egy kicsit az ízeken.

Az utolsó órában kiveszem a velőscsontokat, a velőt kiütöm (igyekszem olyan tökélyre fejlesztett mozdulattal, ahogy Latinovits Zoltán tette a Szindbádban) és belekeverem a pörköltbe. Ettől még nem lesz velős pacal belőle, mert egyrészt ez a mennyiség minimális, épp hogy egy kis mélységet kölcsönöz a pörköltnek, másrészt a velős pacal nem marha csontvelővel, hanem sertés agyvelővel készül, amit csak az utolsó, 5-10 percben kevernek a pörköltbe.

Amikor már puhának érezzük a pacalt, nálam ez most öt és fél óra volt, hozzá adok újabb 2,5 ek. fűszerpaprikát, és beállítom a megfelelő sűrűséget úgy, hogy legyen annyi sűrű és ragacsos szaft, amennyit ez az étel megkíván. Ekkor még úgy fél órát pötyögtetetem. Az elkészült pörköltet érdemes további 20 percet pihentetni, mert ez idő alatt csodálatos folyamatok mennek végbe.

Kenyérrel vagy főtt burgonyával fogyasztjuk? Nekem oly mindegy, de valami jó fajta savanyúság legyen mellé. Nem az én gondolataim, de azért tudok vele azonosulni:

“a főtt krumplizást sose értettem, azt hiszem, az az átbaszás egyik módja: ugyanabban az árban kevesebb pacal”

Egy szó, mint száz, a pacalpörkölt a magyar társadalom egy részének kultikus étele, és ha elkészítjük, tegyük azt nagy gondossággal.

Eszköz: Masvarko Grill AF-1

vissza