100-150 éve jellemzően egész liba került a konyhába, ezért szükség volt olyan ételekre, mint a ludaskása, amiben a másodlagos részeket is el lehet használni. A hagyományos elkészítési mód az volt, hogy a levesben megfőtt aprólékokat és zöldségeket feldarabolták, majd a libalevessel megpárolt rizskásába keverték. Egyszerű, finom és tápláló étel.
Manapság már nem a szükség és a praktikusság élvez prioritást egy-egy étel megtervezésénél, ezért akár komolyra hangolt, combbal és hízott májjal készített kásákkal is találkozhatunk. Én most a régi idők tiszteletére egy aprólékból készült ludaskását főztem bográcsban.
Első lépésként főztem egy levest libanyakból és farhátból. A leszűrt lé egy részét féltetettem és pár nyakat is megmentettem.
Bográcsban bőséges mennyiségű kacsazsíron kettesével, hármasával körbepirítottam az előre besózott libaszárnyakat.
A visszamaradt, ízes zsíron megpirítottam a vöröshagymát és hegyes erős paprikát. A végén zúzott fokhagyma is került bele.
A felezett libazúza is bekerült a zsírba, pár perc után felöntöttem egy kevés levessel.
Érkeztek libaszárnyak. Só, bors, majoranna.
Amikor a húsok megpuhultak, hozzáadtam a zöldségeket, a szárnyakat pedig kivettem. (Szárzeller, sárgarépa, barna csiperke)
Végül a raguhoz adtam a zöldborsót, a rizst pedig elterítettem a tetején és felöntöttem libalevessel. Bográcsfedőt tettem rá és 20 percig hagytam lassú tűzön párolódni. Közben a szárnyakat 250 fokos sütőben, gyorsan megpirítottam.
10 perc pihentetés után belekevertem a friss petrezselymet és a levesben főtt libanyakról lefejtett húst. Ilyenkor kicsit összetörik a rizs, de nem bánom mert olyan jó szottyos lesz az álaga.
Az ételt egy Masvarko Grill P-1 sütőn készítettem.