Termékkategóriák

  • Sütők

    Sütők

  • Sütések

    Sütések

  • Sütések

    Sütések

  • Sütések

    Sütések

  • Sütések

    Sütések

  • Sütések

    Sütések

Egész tejesbárány a grillen

 

A bárány az egyik legízletesebb húsfajta, és ha azt faszénparázs felett, füstölőfával kiegészítve sütjük meg, azt bizony nehéz lesz überelni.

Tejesbárányt sütöttünk már jópárszor nyárson, de ezúttal feltettük egészben a rácsra, hogy lássuk, mennyivel lesz másabb a végeredmény. A bárányt az itt leírt módon pácoltam fűszeres sóoldatban, majd a sütés kezdete előtt, a bordacsontokat megroppantva kiterítettem és fokhagymás, rozmaringos olajjal átkentem mindkét oldalát.

3,5 kg faszenet izzítottam, rátettem egy szép nagy hasáb cseresznyefát és hasra fektetve a bárányt, elkezdtem a sütést. A grillrácsot kb. 40-50 centire állítottam a parázstól, a kívánt rácshőmérséklet 160-190 Celsius, amit szépen tartottunk végig.

A szigetelt, zárt szekrényben az alulról érkező agresszív de, mégis moderált hő, nagyon gyorsan érezteti a hatását, ezért 45 perc múlva már fordítottam is. A párhetes tejesbárány húsa annyira zsenge és “őszinte”, hogy egyszerűen csak meg kell sütni. Nincs elnyújtott, lassú sütés, nem kell összeomlásra bírni semmit, ha tetszik a színe és a comb maghője eléri a 78-80 fokot már le is vehetjük. Nekem ez kicsit több, mint másfél óra után következett be.

A végeredmény parádés lett, a pecsenye, mivel kiterítve sült, sokkal füstösebb ízű lett, mint nyárson sütésnél. A faszenet a sütés alatt nem kellett pótolni, a szigetelt szekrény tette a dolgát. 

A sütést egy Masvarko Grill X készülékben vittem végig.


Videó a sütésről

vissza